Підвісні системи: способи їх використання та переваги

Зміст

  1. Використання підвісних систем
  2. З чого складається і як працює підвісна система
  3. Переваги використання підвісних систем
  4. Переваги використання підвісних відкатних воріт

Підвісні системи — це загальний термін, який використовується для опису будь-яких конструкцій, які кріпляться до стелі або іншої високої точки опори до яких за допомогою троса, ланцюга або іншим способом кріпляться об'єкти: ворота, вантажі й інше.

Використання підвісних систем

Для відкатних підвісних воріт

Підвісні відкатні ворота — це тип воріт, який на відміну від традиційних відкатних воріт, підвішують до верхньої балки, що робить їх ідеальними для місць, де є обмеження простору на землі або де сніговий покрив може перешкоджати роботі воріт.

Ворота складаються з металевого каркаса, який підвішується на спеціальні каретки. Вони приводяться в рух за допомогою роликових коліс, які ковзають по верхній частині ворітної конструкції — напрямній балці.

Через можливість автоматизації такі ворота використовуються у приватних будинках, а також на промислових будівлях: складах, ангарах, гаражах, доках та ін. Багато бізнесів встановлюють підвісні відкатні ворота для забезпечення безпеки і контролю доступу на своїх територіях.

На конвеєрних лініях виробництв

На виробництвах підвісні системи часто встановлюють для конвеєрних ліній, щоб полегшити і пришвидшити транспортування деталей та продукції між робочими місцями, і ділянками цеху. А також для економії робочого простору і зручного використання інструментів під час збирання. Що в підсумку зменшує час виробництва, а отже й собівартість продукції.

Такі системи можуть використовуватись в:

  • харчовій промисловості,
  • металообробних підприємствах,
  • текстильних виробництвах,
  • автомобільних виробництвах,
  • фарбувальних цехах,
  • видобувних підприємствах,
  • та багато інших.

Де ще можуть використовуватись підвісні системи

Для розмежування робочих ділянок

Підвісні перегородки та ширми використовуються для зонування простору або створення приватних зон у великих приміщеннях або ділянках. Вони можуть бути різних стилів і матеріалів, тому ви можете знайти те, що відповідатиме вашому декору.

Також за допомогою підвісних систем легко організувати зонування простору на автомийках, де одна зона може використовуватись для вологих робіт, а в іншій в цей час може бути потреба в хімчистці або очищування салону авто. Ширма з банерної тканини зручно розділить такі зони і не дасть волозі та шуму заважати.

Для логістики на складах

Підвісні системи є популярними рішенням для оптимізації переміщення вантажів від місця зберігання до зони відвантаження і навпаки. Їх використання підвищує ефективність зберігання та транспортування товарів і економить час.

На будівництвах

На будівельних майданчиках підвісні системи використовуються для переміщення різноманітних матеріалів, особливо в місцях з важким доступом, або поганим ґрунтовим покриттям. Така система дозволяє швидко та легко переміщати великі обсяги матеріалів, що може значно скоротити час будівництва.

В теплицях

В деяких теплицях підвісні системи використовують для пересування ємностей для поливу рослин.

З чого складається і як працює підвісна система

Направляючої балки — металевої рейки потрібної довжини, яка кріпиться до стелі або іншої високої точки опори, в яку встановлюють каретки. Для відкатних воріт використовуються балки довжиною від 5 м.

Підвісних кареток — механізмів, які складаються з металевої основи з отвором для кріплень, зверху основи встановлені ролики з підшипниками, за допомогою яких каретки рухаються по направляючій балці і переміщають вантаж або ворота.

Залежно від навантаження кількість роликів каретки може бути різною: для легких вантажів 4, для важких 8 і більше.


Каретки на 4 ролика використовують під вагу 400-500 кг.


Каретки на 8 роликів використовують під вагу 800-1000 кг.

Заглушок для балки — гумових або металевих деталей, які щільно закривають отвори балки по краях. Вони перешкоджають проникненню бруду, пилу та інших дрібних частинок. Також заглушки допомагають зменшити рівень шуму, що виникає від вібрації та тертя під час руху кареток по направляючій балці.

Для відкатних воріт також використовують:

Нижній обмежувач — механізм який складається з двох, або більше роликів. Вони встановлюються під воротами, так щоб рама воріт знаходилась між роликами. Нижній обмежувач допомагає запобігти розгойдуванню воріт під час їх руху.

Переваги використання підвісних систем

  • Ефективність: підвісні системи можуть переміщати важкі предмети з легкістю. Каретки та балка розподіляють вагу вантажу, що робить його простішим для переміщення.
  • Довговічність: каретки та направляючі балки виготовляються з міцного металу, який може витримати інтенсивне використання.
  • Економія простору: підвісні системи на каретках дають змогу використовувати вертикальний простір, який часто залишається невикористаним, це звільняє місце на підлозі.
  • Гнучкість: такі системи можна легко адаптувати до різних потреб і застосувань. Їх можна використовувати для підтримки об'єктів різних розмірів і форм, а також встановлювати в різних місцях.
  • Автоматизація: підвісні системи можуть бути автоматизовані, а це значно прискорить процес транспортування товарів і зекономить час та ресурси.
  • Зниження навантаження на робочих: підвісні системи допомагають усунути ризики здоров’ю персоналу, пов'язані з ручним переміщенням важких вантажів, такі як травма спини.

Переваги використання підвісних відкатних воріт:

  • Зручність: оскільки підвісні ворота не мають підлогового механізму, вони ідеально підходять для місць, де є обмеження простору на землі та де нерівне покриття або значний сніговий покрив можуть перешкоджати роботі розпашних воріт.
  • Ефективність простору: такі ворота ідеально підходять для об'єктів 
  • де потрібно ефективно використовувати доступний простір, таких як склади або гаражі підприємств.
  • Стійкість до навантажень: фурнітура підвісних відкатних воріт виготовляється з металу європейської якості, що забезпечує їхню довговічність і стійкість до зовнішніх впливів.
  • Простота управління: підвісні відкатні ворота можуть бути автоматизовані, що забезпечує зручний доступ без необхідності виходити з автомобіля або будинку.