Підготовка і встановлення автоматики відкатних воріт, електрозамку та домофону

Відкатні консольні ворота стають все більш популярними завдяки своїй практичності, надійності та естетичному зовнішньому вигляду. Доповнити їх можна автоматикою, яка зробить експлуатацію воріт ще більш комфортною. В цій статті ми розглянемо процес її встановлення.

Підготовчі роботи

Першим кроком у встановленні автоматики для відкатних консольних воріт є оцінка місця монтажу. Потрібно вирахувати не лише розміри і вагу воріт, але й особливості конструкції.

Наступний крок вибір підходящого комплекту автоматики і комплектуючих відповідно до розміру та ваги воріт. І визначення місця їх встановлення.

В комплектацію автоматики зазвичай входять:

  • Привід для відкатних воріт
  • Монтажна основа
  • Магнітні кінцевики 2 шт.
  • Пульт дистанційного керування

Додатково необхідно придбати:

  • Зубчасту рейку
  • Сигнальну лампу
  • Фотоелементи 2 шт.
  • Електродроти
  • Ізоляційні трубки для дротів

Для зручності і безпеки можна встановити:

  • Електрозамок
  • Домофон

Проведення дротів живлення

Встановлення автоматики відкатних воріт починають з прокладки кабелів живлення і підготовки закладних місць для прокладки дротів. Для цього використовують ізоляційні трубки які будуть розміщуватися в стовпах та в фундаменті воріт і в середині яких потім прокладаються дроти для електричних компонентів автоматичної системи.

Встановлювати закладні для дротів автоматики варто перед заливкою фундаменту.

Від найбільш зручного джерела електроенергії проводяться дроти живлення потрібної довжини і перетину до місця де буде знаходитися привід автоматики.

Дроти бажано прокласти під землею в захисній/ізоляційній трубці, так вони будуть більш захищені від механічних пошкоджень. Для цього потрібно прокопати траншею від джерела живлення до місця виводу глибиною 50 см.

Також потрібно викопати траншею і прокласти дроти від приводу до стовпа на іншій стороні воріт, де буде знаходитися один з фотоелементів.

Після цього зазвичай встановлюються стовпи і заливається фундамент. Потім під час закладки стовпів цеглою чи іншим матеріалом, роблять отвори і встановлюють закладні для дротів.

Встановлення приводу

Спочатку привід і монтажну основу ставлять на швелер закладної, приміряють як буде розташований привід. Для кращого кріплення до швелера, з профільної труби потрібно зварити каркас-підставку під монтажну основу приводу потрібної форми і розмірів.

Встановлюємо привід так, щоб на напрямній можна було встановити зубчасту рейку. Зазвичай зубчаста рейка складається з кількох частин та кріпиться бобишками. Прикладаємо одну з частин рейки з бобишками на напрямну і на шестерню приводу посеред. Вирівнюємо і виставляємо так, щоб зазор між рейкою та шестернею був 1-2 мм. Приварюємо бобишки до напрямної консолі і прикручуємо рейку.

Далі виставляємо і прикручуємо наступні частини рейки, при цьому варто дотримуватися кроку зубців (щоб не зношувався привід і шестерні), для цього знизу підставляють ще одну рейку і вирівнюють. Після встановлення перевірте чи вільно рухається рейка на шестерні.

За замовчуванням привод не можна рухати вручну, тому перед перевіркою правильності встановлення, необхідно відкрити ключем ручне керування і витягнути ручку (якщо така є). Перед перевіркою автоматичної роботи, повертаємо як було: закриваємо ручку і замок приводу.

Далі на зубчасту рейку потрібно встановити два магнітні кінцевики, які призначені для визначення місця початку і кінця руху воріт. Принцип їх роботи такий: коли один з магнітних кінцевиків на рейці досягає приводу — він зупиняється. Виставляємо відстань між кінцевиками приблизно трішки менше ніж ширина пройому, далі вручну відкриваємо-закриваємо ворота, щоб щоб візуально визначити і точніше відрегулювати їх відстань і зафіксувати їх. При повному закритті зазор між рамою воріт і уловлювачами має бути приблизно від 0,5 до 2 см.

За замовчуванням автоматика приводу працює в одному з напрямів, якщо вам потрібно змінити рух воріт зліва направо, чи зправа наліво,  то потрібно переставити місцями дроти руху на платі приводу. 

Встановлення елементів автоматики

На найближчому до привода стовпі на верхівку або на зручну для огляду висоту встановлюємо сигнальну лампу і прокладаємо кабель живлення необхідної довжини та перетину від лампи до приводу і підключаємо.

Оскільки приводи мають різні схеми то підключати електропроводку до приводу варто згідно з інструкцією вашої моделі приводу. 

На найближчому до привода стовпі зі сторони пройому ближче до полотна на висоті 50-60 см встановлюємо перший фотоелемент і прокладаємо кабель живлення необхідної довжини та перетину від фотоелемента до приводу і підключаємо.

На стовпі на протилежній стороні воріт, на тій же висоті 50-60 см рівно навпроти першого встановлюємо другий фотоелемент, прокладаємо і підключаємо до нього кабель живлення від приводу.

Встановлення додаткових елементів

Електрозамок

  1. Для основи кріплення замку потрібно підготувати 2 металеві пластини, невеликий відрізок профілю 40х40 мм. Перша металева пластина товщиною від 2 мм, розміри якої індивідуальні для кожного замка, тому заміряємо замок і місце його встановлення враховуючи місця для її зварювання. Друга пластина для сердечника замка на зовнішній стороні хвіртки, розмірами трішки більшими за сердечник і зручними для кріплення пластини до рами. Між цими пластинами встановлюють профіль, відповідної довжини (товщина рами хвіртки - товщина пластин), для серцевини.
  2. Розмічаємо і робимо отвори на пластинах під сердечник замка і кріплення. Приварюємо пластини і профіль до хвіртки.
  3. Встановлюємо серцевину на зовнішню пластину і прикручуємо.
  4. Встановлюємо замок на внутрішню пластину і прикручуємо.
  5. Встановлюємо відповідну планку на профіль стовпа, навпроти замка, так щоб ригель вільно входив в планку.
  6. Підключаємо кабель живлення та кабель від домофону (якщо він вже встановлений).
  7. Перевіряємо роботу замку, щоб переконатися, що замок відкривається та закривається без проблем.

Закладні і отвори для дротів домофону та електрозамку, потрібно закласти ще під час мурування стовпів. І тоді ж вивести дроти в необхідне місце.

Домофон

  1. Виберіть місце на стовпі хвіртки для встановлення викличної панелі, воно має бути зручним для доступу і захищеним від атмосферних опадів. Також виберіть зручне місце в будинку де буде знаходитись прийомна панель.
  2. На стовпі готуємо отвори для кріплення, під’єднуємо кабелі і встановлюємо панель.
  3. Проводимо кабель від зовнішньої панелі до електрозамка на хвіртці.
  4. Проводимо кабель до панелі прийому в будинку.
  5. Встановлюємо прийомну панель в будинку.
  6. Перевіряємо чи є живлення і зв’язок між панелями. 
  7. Перевіряємо чи відкривається електрозамок.

Налаштування роботи і підключення пульту

Привід в середині зазвичай має перемикачі і регулятори для налаштування роботи приводу: швидкості відкривання, плавності роботи, режиму роботи лампи, автозакриття. 

Налаштування режимів воріт індивідуальне для кожного, спробуйте відкрити-закрити ворота, щоб визначити як вони працюють і як їх відрегулювати, щоб підходило вам.

З додаткових режимів роботи можемо порекомендувати плавне відкриття воріт, якщо вам не подобається різке відкриття воріт.

Щоб працював дистанційний пульт керування потрібно, всередині приводу натиснути кнопку запису ключа, на платі має загорітися світлодіод. Потім натиснути кнопку на пульті — світлодіод на платі має погаснути, що означатиме, що сигнал пульта записало.

Перевірка роботи

  1. Перевірте роботу дистанційного пульту керування, відкрийте та закрийте ворота.
  2. Під час відкривання і закривання має працювати сигнальна лампа.
  3. Перевірте роботу фотоелементів, під час закривання прикрийте один з фотоелементів, тоді ворота повинні зупинитися, або навпаки відкритися, це означатиме що фотоелементи працюють правильно.