Збірка і встановлення відкатних воріт

Відкатні ворота є не лише ключовою складовою архітектурного дизайну вашого подвір’я, але і важливим функціональним пристроєм для контрольованого захисту в’їзду на вашу територію. I хоча встановлення відкатних воріт може здатися складною задачею, проте, з належним плануванням, і інструментами, ворота можна зібрати та встановити власними силами.

Процес встановлення відкатних воріт можна розділити на кілька етапів:

  1. Розрахунки, підготовка місця та інструментів
  2. Вибір комплектуючих або готових комплектів
  3. Закладка фундаменту та опорних стовпів
  4. Складання рами воріт
  5. Встановлення воріт

Розрахунки і підготовка

Процес встановлення відкатних воріт починається огляду місця, де вони будуть розташовані та з визначення розмірів воріт. Адже від цього залежить вибір фурнітури для воріт, тип фундаменту та індивідуальні особливості встановлення.

1. Визначаємо яку ширину матиме отвір воріт. Ширина зазвичай залежить від розмірів вашого транспорту. Якщо у вас легковий автомобіль, ширина якого до 2 м, то ширину отвору варто обрати 3,0-3,5 м, з невеликим запасом. Для великих вантажних автомобілів (їх ширина близько 2,5 м) ширина отвору має бути від 3,5 м, і для зручного проїзду, і на випадок габаритних вантажів.

Для зручності рекомендуємо зробити схематичне зображення воріт з необхідними розмірами та список потрібних матеріалів

2. Далі слід визначити, чи достатньо вільного місця для відкату полотна воріт (їх відкриття вбік). Адже від опорного стовпа з верхнім утримуючим роликом до краю доступного вам простору для встановлення воріт має бути вільним місце шириною “отвір воріт + ширина противаги” (противага, в свою чергу, має приблизно дорівнювати половині ширини отвору воріт). Брак місця унеможливлює використання цього типу воріт.

3. Також варто одразу вирішити, яким буде полотно воріт. Обшите сайдингом, профнастилом, чи з кованими елементами, чи з іншого матеріалу для обшивки (дерево, пластик тощо). Знати наперед вагу воріт в зборі треба, щоб порахувати, яку вагу матимуть ворота і придбати відповідні до цієї ваги комплектуючі для воріт. На цьому етапі варто також порахувати кількість матеріалу і його вартість.

4. Підготувати місце для роботи, якщо на місці воріт були старі ворота, то демонтувати елементи, які можуть заважати встановленню нових. Прибрати рослинність в місці закладки фундаменту. Якщо ворота будуть знаходитися на схилі, то потрібно вирівняти місце, або ж обрати складне інженерне рішення з скошеними воротами, що рухаються по похилій траєкторії, яке ми тут не будемо розглядати через його дороговизну та рідкість.

5. Підготувати обладнання для зварювання рами і комплектуючих. Всі необхідні інструменти для збирання, такі як гайковерти, ключі та рівень. Засоби для нанесення антикорозійного покриття. Якщо планується бетонний фундамент, то потрібен бетонозмішувач. Для пале-гвинтового фундаменту потрібна спеціальна загвинчуюча установка.

Вибір комплектуючих і матеріалів

Далі обираємо відповідні до визначених розмірів воріт комплектуючі, такі як: 

  1. Консольна балка (напрямна консоль). 
  2. Роликові каретки.
  3. Накатний ролик.
  4. Кронштейн із підтримуючими роликами.
  5. Заглушка для балки воріт.
  6. Верхній уловлювач.
  7. Нижній уловлювач.

Раму краще купити цілу готову грунтовану, або ще краще — оцинковану. Якщо ви плануєте зварити раму власноруч — вам стане у нагоді Т-профіль — він дозволить зекономити близько 30% на витратних матеріалах для обробки та фарбування (за рахунок меншої площі поверхні, яку вам треба буде обробити від іржі, прогрунтувати та пофарбувати).

Т-система

Для швидшої, зручнішої і більш економної роботи часто використовують «Т-систему» — складання рами воріт за допомогою Т-профілів та Т-з’єднувачів. Дізнайтеся більше про Т-систему тут: https://sppremier.com.ua/ua/t-system

Якщо ви зацікавлені в довгій надійній роботі воріт, варто обрати готовий набір комплектуючих, де вже зібрані всі необхідні деталі, прораховане та збалансоване навантаження окремих частин комплекту, враховані вимоги до використання воріт. Комплекти відрізняються за шириною отвору воріт, вагою воріт та прогнозованою частотою відкривання.

Готові комплекти фурнітури для збірки воріт: 

  • Optima SP Premier — для воріт побутового або початкового промислового рівня. Вагою до 400 кг. Товщина металу консолі 3,0 мм. Має роликові каретки з підшипниками 201 серії. Верхній тримач має 2 ролики.
  • Standart SP Premier — для воріт побутового або початкового промислового рівня. Вагою до 500 кг. Товщина металу консолі 3,5 мм. Має роликові каретки з підшипниками 301 серії. Верхній тримач має 2 ролики.
  • Standart Trend SP Premier — для воріт побутового або початкового промислового рівня. Вагою до 500 кг. Товщина металу консолі 3,5 мм. Має роликові каретки з підшипниками 301 серії та регульовані майданчики. Верхній тримач має 2 ролики.
  • Standart Pro SP Premier — для воріт побутового або початкового промислового рівня. Вагою до 500 кг. Товщина металу консолі 3,5 мм. Має роликові каретки з підшипниками 301 серії та регульовані майданчики. Верхній тримач має 4 ролики. Накатні ролики мають підшипники 201 серії. Нижній уловлювач з відбійником.
  • Strong SP Premier — для воріт промислового або преміального рівня. Вагою до 800-1000 кг. Товщина металу консолі 4,5 мм. Має роликові каретки з підшипниками 303 серії. Верхній тримач має 4 ролики. Накатні ролики мають підшипники 201 серії.

Закладка фундаменту і опорних стовпів

Перед встановлення воріт потрібно закласти фундамент. Він повинен бути міцним, рівним та відповідати розмірам воріт. Одним з розповсюджених варіантів фундаментів для воріт є бетонний стрічковий, проте перед встановленням воріт для нього потрібен час для висихання — мінімум 7 днів. Перед заливкою в яму встановлюється закладна, до якої приварюється швелер (площадка для опор) і вирівнюється по рівню дороги. Альтернативою може бути фундамент з гвинтових паль, які загвинчуються в землю, після чого приварюється швелер і можна одразу проводити монтаж.

Якщо ворота матимуть автоматичне відкриття, то на цьому етапі перед заливкою бетону необхідно прокласти гофрорукави для електрокабеля до місця де буде знаходитися електропривід для від відкриття, і під час заливки зробити необхідні для них отвори (канавки в бетоні).

Також потрібно встановити опорні стовпи. Спершу викопати для стовпів дві ями з однії та з іншої сторони отвору воріт, глибина ям залежить від глибини промерзання у вашій місцевості, від 1 м і більше, розмірами 50×50 см. Встановлюємо в ями профільні труби розміром 80×80 мм. Вирівнюємо, щоб стовпи були на одному рівні, без відхилень, фіксуємо, щоб не зрушили з місця при заливанні бетону. Заливаємо бетон і чекаємо мінімум 7-10 днів, поки бетон висохне.

До кожного стовпа приварюються по три закладні елементи до яких потім буде кріпитися нижній і верхній уловлювачі та інші елементи. За бажанням ці стовпи обкладаються цеглою або іншим матеріалом для зміцнення конструкції та краси. Верх стовпів оптимально накрити оцинкованими міні-дахами — або іншим чином захистити від вологи (як і в звичайних стовпах забору).

Складання рами

Починати складання воріт варто з рами. Зараз ми лише стисло опишемо етапність, а в наступних статтях ви знайдете детальну інструкцію по збору рами та варіантах, з чого її можна зібрати (профіль, комплекти для самостійної збірки тощо).

  1. До консольної балки зверху приварюється Т-профіль.
  2. До цього Т-профілю з обох сторін встановлюємо і зварюємо Т-з’єднувачі і два вертикальні Т-профілі потрібної висоти, один з краю консольної балки, інший — на обрану ширину отвору воріт від першого.
  3. До цих вертикальних Т-профілів згори приварюються Т-з’єднувачі з горизонтальним Т-профілем, шириною такою ж, як і отвір воріт.
  4. Далі з іншої сторони консольної балки приварюється «коса противага» — одна труба приварюється одним кінцем до «вільного» краю консольної балки, а іншим до краю рами воріт зверху. Противага також може бути «прямою» — тоді зварюються кілька труб: одна вертикальна, одна горизонтальна вгорі та дві хрест навхрест. Така противага використовується для більш важких воріт і працює більш надійно, ніж коса противага.
  5. До внутрішнього каркасу посеред приварюється горизонтальна профільна труба. І дві вертикальні труби посеред до середньої горизонтальної. В залежності від розмірів воріт для більшої міцності можуть бути приварені кілька додаткових вертикальних і діагональних труб.
  6. Якщо ворота матимуть автоматику, то до консольної балки зі сторони де буде знаходитися автоматика приварюється зубчаста рейка необхідної довжини.
  7. Далі зварні шви зачищаються і грунтуються.
  8. Фарбування всієї рами.

Якщо бажаєте зекономити час, можна замовити готову оцинковану раму для відкатних воріт, яку можна одразу встановлювати. Її перевага — гаряче цинкування. Це дає можливість її використання до 50 років (звичайна рама прослужить в декілька разів менше).

Встановлення

Встановлення воріт і комплектуючих:

  1. На опорних стовпах до закладних приварюємо прямокутні труби — нащільники на яких згодом будуть кріпитися комплектуючі.
  2. Вирівнюємо каретки по рівню та надійно фіксуємо їх — або за допомогою монтажно-регулювальних майданчиків, або вручну просто приваривши.
  3. «Вдягаємо» конструкцію рами на роликові каретки на швелер. Якщо швелер фундаменту чітко виведений під нуль і каретки встановлені по рівню — рама буде рухатись плавно та з мінімальними зусиллями.
  4. Зі сторони противаги на нащільник опорного стовпа зверху приварюємо верхній утримуючий ролик.
  5. Вирівнюємо конструкцію, регулюванням роликових опор. За потребою використати регулювальні пластини для регулювання висоти, з’єднавши їх з роликовими опорами. Переконайтеся, що ворота рухаються легко і безперешкодно.
  6. З іншої сторони воріт приварюємо верхній і нижній уловлювачі.
  7. На консольну балку встановлюємо накатний ролик, зі сторони відкриття, а з іншої сторони заглушку.
  8. Якщо ворота матимуть автоматику, встановлюємо привід для від відкриття і перевіряємо його роботу.
  9. Місця швів обробляємо від іржі та грунтуємо.
  10. Обшивається полотно воріт обраним вами матеріалом: сайдингом, профнастилом, чи іншим матеріалом для обшивки.

Вітаємо! Ви успішно встановили відкатні ворота!

Ви можете звернутись до наших спеціалістів, якщо вам потрібна допомога у виборі комплектів фурнітури, або з інших питань.